Meesterbrein

‘Goedemiddag! Sorry mevrouw, wat had u ook alweer besteld? De droge witte wijn was voor u..?’ Komen deze ietwat ongemakkelijke vragen jou bekend voor? Er zijn heel wat handige tips om je brein hierin te trainen en zo service en hospitality naar een hoger niveau te brengen!

TIP 1: Herhalen, herhalen en nog eens herhalen

Gasten hebben zin in een hapje en drankje. Ze verwachten snelle service om hun lekkere trek zo snel mogelijk te stillen. De bestelling van de gasten kan dan ook erg snel gaan. Herhaal daarom deze bestelling dan ook nog eens voor je de tafel verlaat. Gasten zullen bevestigen, verbeteren en/of aanvullen. Zo kan je de bestelling beter onthouden en kan je beter herinneren wie wat vroeg.

TIP 2: Combineer

De kans is groot dat binnen één bestelling een aantal keer hetzelfde wordt besteld. Probeer dan in plaats van ‘een Cola, Ice Tea, Ice Tea, Cola en Sprite’ dit te onthouden als ‘twee Cola’s, twee Ice Tea’s en één sprite’.

TIP 3: Fear is the mind-killer

Wees niet bang om de mensen aan tafel te benaderen. Angst veroorzaakt paniek en door paniek vergeet je dingen. Wees zelfverzekerd en vertrouw op jezelf. Spontaniteit en leuke interactie met de gasten verlagen de druk. Zorg dat jullie beiden kunnen lachen, zo wordt een foutje al sneller weggelachen.

TIP 4: Uiterlijke kenmerken als herkenningspunt

De man met de groene das had een Gin-Tonic. Kijk naar de gasten, zorg dat je goed weet wie wat besteld had. Uiterlijke kenmerken zoals een opvallende das, kapsel, kleur van de ogen… kunnen je helpen de gasten te herkennen en te linken aan de bestelling.

TIP 5: Behoud het overzicht

Kijk altijd goed rond. Gasten steken vaak hun hand op, ze heffen hun leeg glas in de lucht, geven een ander signaal of roepen iets. Door deze signalen op tijd te herkennen, kan je grote bestellingen vaak vermijden.

TIP 6: Gouden tip

Ben je nog steeds niet overtuigd of heb je er echt geen goed gevoel bij? Zorg dan dat je altijd een boekje en een pen bij hebt. Zo vergeet je natuurlijk nooit wat de bestelling was.

Vind je deze tips handig? Wil je meer tips over horeca, hospitality en of service?
Dan kan Mise en Place jou de perfecte studentenjob aanbieden. Bij Mise en Place ligt de focus op het ontwikkelen van jouw talenten!

Lees ook onze andere blogposts:

6 maart 2020

Corona treft horeca

29 oktober 2019

De horecatrends van 2020!

14 oktober 2019

De meest trendy herfstdrankjes van 2019!

7 oktober 2019

Tips: hoe maak je een goede indruk op je eerste werkdag?

Author cab

More posts by cab