Welk drankje hoort in welk glas? Mix en match!
Waarom schenken we (bijna) iedere cocktail in een ander glas en zit er verschil tussen bijvoorbeeld witte- en rode wijn glazen?
Waarom schenken we (bijna) iedere cocktail in een ander glas en zit er verschil tussen bijvoorbeeld witte- en rode wijn glazen?
Tegenwoordig lijkt iedere drank een eigen glas te hebben en dus blijft het aantal soorten glazen in de horeca alleen maar groeien, maar waarom? Dit alles heeft te maken met de beleving van je drank. Nu klinkt het begrip ‘beleving’ misschien ietwat wazig… Beleving wilt zeggen dat proeven niet alleen maar draait om het doorslikken van een drankje. Wat dacht je van de manier waarop deze geserveerd wordt?
Iedere drank heeft ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen, terwijl andere dranken beter geleend zijn om te concentreren in een kleiner glas. Anders gezegd: door je drankje meer zuurstof te geven, wordt deze lekkerder van smaak. Sommige dranken smaken nu eenmaal beter in een kleiner glas.
Proeven draait niet enkel om het drinken en doorslikken van een drankje. In totaal heeft men 5 zintuigen; horen, zien, proeven, voelen en ruiken. Je zou verwachten dat proeven centraal staat in het drinken van een (alcoholische) versnapering, maar niets is minder waar! Het zintuig ‘ruiken’ heeft hierop de grootste invloed. Een drankje serveren in goed glaswerk zorgt voor het optimaliseren van de geuren en dus de beste smaak.
Nu we weten hoe een glas bijdraagt aan de optimale beleving bij het drinken van een drankje, is niet geheel onbelangrijk: welke glazen horen bij welke drank? Wijnglazen, waterglazen, whisky glazen, bierglazen, champagne glazen en ga zo maar door. Wij helpen je een handje met de basics!
Rode wijn wordt geserveerd in een tulp vormige, ronde kelk. De wijn heeft ruimte nodig om voldoende zuurstof op te kunnen nemen. Door de grote kelk kunnen de geuren en smaken zich volledig ontwikkelen.
Wijnglazen voor witte wijn en rosé zijn hetzelfde. Deze glazen zijn meestal minder groot. De opening van het glas is smal en taps toelopend waardoor de aroma’s niet zo snel vervliegen. Daarnaast is het glas smal zodat de wijn minder snel afkoelt. Witte wijn en rosé hoeven niet te ademen in het glas dus hoeft ook geen grote kelk te hebben.
Bij het Martiniglas is het steeltje van belang om de temperatuur in balans te houden. Dit komt doordat de Martini niet wordt geserveerd met ijsblokjes, maar dat de ijsblokjes al worden gebruikt tijdens het shaken.
Door de korte steel en de brede onderkant past het glas precies in de handpalm. Doordat het zo mooi in de handpalm past, wordt het glas verwarmt door je lichaamstemperatuur. Dit gebeurt zodat de aroma’s vrij kunnen komen terwijl u de drank in het glas rond laat draaien.
De naam van het glas werkt ietwat afleidend. Het glas is zowel bedoeld voor whisky met ijs (beter bekend als: on the rocks), maar ook voor dranken mét whisky. Denk hierbij aan Old Fashioned en Caipirinha.
Een glas bedoeld voor longdrinks. Zoals het woord al zegt, is een longdrink een cocktail met meer inhoud. De meest klassieke longdrink is de Tom Collins cocktail.
Het enige juiste model waaruit champagne gedronken dient te worden is de fluit. Door de vorm van het glas blijft de drank regelmatig en langdurig smaken.
Naast deze glazen worden er binnen de horeca nog tientallen andere glazen gebruikt. Benieuwd naar alle soorten en klaar om de juiste glazen te mixen met de juiste drankjes? Plan je in voor een infosessie en ga aan de slag op top locaties met een horeca bijbaan bij Mise en Place. Lees hier alles over onze bijbanen.