Waarom schenken we (bijna) iedere cocktail in een ander glas en zit er verschil tussen bijvoorbeeld witte- en rode wijn glazen? Tegenwoordig lijkt iedere drank een eigen glas te hebben en dus blijft het aantal soorten glazen in de horeca alleen maar groeien, maar waarom? Dit alles heeft te maken met de beleving van je drank. Nu klinkt het begrip ‘beleving’ misschien ietwat wazig… Beleving wilt zeggen dat proeven niet alleen maar draait om het doorslikken van een drankje. Wat dacht je van de manier waarop deze geserveerd wordt?

Hap, slik, weg

Iedere drank heeft ruimte nodig om zich te kunnen ontwikkelen, terwijl andere dranken beter geleend zijn om te concentreren in een kleiner glas. Anders gezegd: door je drankje meer zuurstof te geven, wordt deze lekkerder van smaak. Sommige dranken smaken nu eenmaal beter in een kleiner glas.

Proeven draait niet enkel om het drinken en doorslikken van een drankje. In totaal heeft men 5 zintuigen; horen, zien, proeven, voelen en ruiken. Je zou verwachten dat proeven centraal staat in het drinken van een (alcoholische) versnapering, maar niets is minder waar! Het zintuig ‘ruiken’ heeft hierop de grootste invloed. Een drankje serveren in goed glaswerk zorgt voor het optimaliseren van de geuren en dus de beste smaak.

Juiste glas per drankje

Nu we weten hoe een glas bijdraagt aan de optimale beleving bij het drinken van een drankje, is niet geheel onbelangrijk: welke glazen horen bij welke drank? Wijnglazen, waterglazen, whisky glazen, bierglazen, champagne glazen en ga zo maar door. Wij helpen je een handje met de basics!

Rode wijn
Rode wijn wordt geserveerd in een tulp vormige, ronde kelk. De wijn heeft ruimte nodig om voldoende zuurstof op te kunnen nemen. Door de grote kelk kunnen de geuren en smaken zich volledig ontwikkelen.

Witte wijn
Wijnglazen voor witte wijn en rosé zijn hetzelfde. Deze glazen zijn meestal minder groot. De opening van het glas is smal en taps toelopend waardoor de aroma’s niet zo snel vervliegen. Daarnaast is het glas smal zodat de wijn minder snel afkoelt. Witte wijn en rosé hoeven niet te ademen in het glas dus hoeft ook geen grote kelk te hebben.

Martini glas
Bij het Martiniglas is het steeltje van belang om de temperatuur in balans te houden. Dit komt doordat de Martini niet wordt geserveerd met ijsblokjes, maar dat de ijsblokjes al worden gebruikt tijdens het shaken.

Cognac glas
Door de korte steel en de brede onderkant past het glas precies in de handpalm. Doordat het zo mooi in de handpalm past, wordt het glas verwarmt door je lichaamstemperatuur. Dit gebeurt zodat de aroma’s vrij kunnen komen terwijl u de drank in het glas rond laat draaien.

Whiskey glas
De naam van het glas werkt ietwat afleidend. Het glas is zowel bedoeld voor whisky met ijs (beter bekend als: on the rocks), maar ook voor dranken mét whisky. Denk hierbij aan Old Fashioned en Caipirinha.

Collins glas
Een glas bedoeld voor longdrinks. Zoals het woord al zegt, is een longdrink  een cocktail met meer inhoud. De meest klassieke longdrink is de Tom Collins cocktail.

Champagne glas (fluit)
Het enige juiste model waaruit champagne gedronken dient te worden is de fluit. Door de vorm van het glas blijft de drank regelmatig en langdurig smaken.

Naast deze glazen worden er binnen de horeca nog tientallen andere glazen gebruikt. Benieuwd naar alle soorten en klaar om de juiste glazen te mixen met de juiste drankjes? Plan je in voor een infosessie en ga aan de slag op top locaties met een horeca bijbaan bij Mise en Place. Lees hier alles over onze bijbanen.

Soorten glazen

Lees ook onze andere blogposts:

6 maart 2020

Corona treft horeca

29 oktober 2019

De horecatrends van 2020!

14 oktober 2019

De meest trendy herfstdrankjes van 2019!

7 oktober 2019

Tips: hoe maak je een goede indruk op je eerste werkdag?

[/vc_column_text]

Author cab

More posts by cab