Proef de herfst: speciaalbier

Het is tijd voor herfstbier!

Proef de herfst: speciaalbier

De kleur van de bladeren aan de bomen is langzaam aan het veranderen van groen naar bruin en de temperatuur komt nu toch echt onder de 15 graden. Ondanks de herfst voor veel mensen niet het meest geliefde seizoen is, zijn er ook genoeg die niet langer kunnen wachten. Tijd om de zomerbiertjes in te ruilen voor de zwaardere herfstbieren. Het Bockbier seizoen loopt van eind september t/m februari met als piek de maand oktober. Het is tijd voor herfstbier!

GESCHIEDENIS

Herfstbier, beter bekend als ‘Bockbier’, stamt af uit de 17de eeuw en is afkomstig uit de Duitse plaats Eindbecker. De brouwer van de Noord-Duitse stad wist als eerste het geliefde ‘Bockbier’ te brouwen. Het bier was enorm geliefd in het noorden van Duitsland, maar ook in het diepe zuiden nam de vraag enorm toe. De transport van noord naar zuid werd echter belemmerd door de hoge accijns prijzen. Gelukkig was de oplossing hiervoor vrij voor de hand liggend: Hertog Willem V begon een eigen brouwerij waar hij het bier uit Eindbeck ging kopiëren. In 1612 slaagde de Hertog erin het bier waar Eindbeck zoveel roem mee had vergaard ook in Beieren te gaan brouwen. Hier sprak men over ‘Ainpöcksich Bier’. Uiteindelijk werd dit vertaald naar ‘Eindbock’ en vervolgens de welbekende ‘Bock’. Goed om te weten: de mannetjesgeit die vaak in verband wordt gebracht met het bier staat hier dus helemaal los van!

SPECIAALBIER

Binnen de Nederlandse biercultuur bevinden zich veel tijdelijke bieren (zoals seizoensbieren) waar nieuwe invloeden van harte welkom zijn. Met aan de basis de traditionele smaken van onder andere Gulpener, Lindeboom en Grolsch wordt het assortiment aan biersoorten steeds verder uitgebreid. De Nederlandse brouwers brengen seizoensbieren op de markt die zijn aangepast op het weer en het jaargetijde. De herfstbok past met een donker, bitterzoete smaak goed bij het gure herfstweer. Pas sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw werd het Bockbier volledig omarmd door de consument.

Meer dan 400 jaar nadat het eerste Bockbier werd gebrouwen, is de biersoort in (bijna) iedere horecaonderneming te vinden. Inmiddels zijn er een honderdtal soorten Bockbier gebrouwen die zich allen kenmerken door unieke eigenschappen. Haak jij af bij een studentikoos Bavaria of Heinekenbiertje? Steeds meer studenten kiezen voor de unieke en ambachtelijke smaken. Speciaalbier drinkers kiezen niet alleen op basis van smaak, maar ook de beleving en het verhaal achter het bier speelt een grote rol.

MAASTRICHTER MALTEZER

Bij Maastrichter Maltezer maak je kennis met 30 soorten Bockbier en het meest iconische biertje van Maastricht, de Maltezer! Zo is in de brouwerij, die voormalig stadsbrouwerij de Ridder werd genoemd, het lokale welbekende Ridder Maltezer bier gebrouwen en heeft daarnaast ook de biersoort Wieckse Witte hier het levenslicht gezien. Met 12 tapkranen en 80 biersoorten op de fles is er voor ieder wat wils. Meerdere bieren proef je aan de hand van de ‘4 taptasters’. Weet jij inmiddels het verschil te proeven en welke is jouw favoriet?

Proost, op de herfst!

LEES OOK ONZE ANDERE BLOGPOSTS:

Tequila day

Liever een vaste job?

Check de vacatures