Tijdens je studententijd geniet je van de ultieme vrijheid. Een nieuwe omgeving, nieuwe vrienden, op jezelf wonen en alles zelf beslissen.  Natuurlijk heel fijn, maar ook wel lastig af en toe. Want bij die enorme vrijheid horen veel verantwoordelijkheden. Zeker als het om geld gaat. We hebben een aantal tips op een rijtje gezet waardoor jij als student meer geld aan het eind van de maand overhoudt!

1. Studentenkorting

Studentenkortingen kom je overal tegen: van bioscopen tot restaurants en van vakantiereizen tot telefoonabonnementen. Het kan je aardig wat geld schelen. Wat moet jij ervoor doen? Helemaal niets eigenlijk! Iedere student krijgt namelijk een studentenpas vanuit school. Neem hem dus niet alleen maar mee naar je tentamens, om het schoolgebouw binnen te komen, of om indruk op je ouders te maken. In heel veel steden krijg jij grote kortingen op vertoon van je studentenpas!  

2. Samen eten

Als student op kamers ben je meestal niet alleen; vaak woon je samen in een huis met andere studenten. Ga dan vooral lekker makkelijk en gezellig samen eten! Al met één keer in de week samen koken kun je de kosten verdelen en geld besparen door grote en goedkope maaltijden te maken. Voordat je het weet is er een traditie geboren die niet alleen leuk maar ook goed voor je portemonnee is.

3. Vriezer

Woon je op jezelf? Dan heb je vast wel gemerkt dat voor één persoon koken best wel moeilijk is zonder dat je allemaal restjes overhoudt. Gelukkig bestaat er de vriezer! Bijna alle ingrediënten die je gebruikt en maaltijden die je maakt zijn wel in te vriezen. Zo kan je ze wekenlang bewaren en hoef je bijna nooit iets weg te gooien.

4. Studieboeken

Heel veel boeken en ander materiaal voor je studie zijn nu eenmaal verplicht. Goed voor je brein, slecht voor je rekening. Hoe bespaar je op studieboeken? Door ze tweedehands te kopen! Het scheelt je bakken met geld en de boeken zijn meestal maar een jaar gebruikt door degene voor jou. Met andere woorden; de boeken zijn bijna altijd nog in prima conditie.

5. Goede WiFi-aansluiting

Tegenwoordig vliegen de GBs om je oren. Investeer daarom in een goede WiFi-aansluiting bij je thuis zodat je altijd gebruik kan maken van snel en goedkoop internet. Dit scheelt vooral veel in telefoonkosten als je een grote gebruiker van mobiel internet bent.

6. Verschillende geldpotjes

Heb je je financiën duidelijk voor ogen? Zeker als je op jezelf woont zijn er duidelijk twee verschillende redenen om geld uit te geven: dingen die je nodig hebt en dingen die je wil. Het is belangrijk om een goed overzicht te hebben van je maandelijkse kosten die automatisch van je rekening worden afgeschreven (zoals huur, schoolgeld en je abonnementen) zodat je weet wat je maandelijks overhoudt. Om niet verrast te worden kun je bijvoorbeeld twee verschillende spaarrekeningen te openen. De één is voor alles dat je echt nodig hebt en de ander is voor alle extra’s.

7. Bijbaan

Studeren kan vaak erg druk zijn. Maar wist je dat het vaak heel goed te combineren is met een flexibele bijbaan? Met de juiste werkgever bepaal je zelf wanneer je werkt, verdien je regelmatig bij én heb je plezier op het werk met je nieuwe student-collega’s. Zo blijf je dus genieten van het studentenleven, maar dan met een extra centje op zak. Geen zorgen meer aan het eind van de maand voor jou!

Wil je meer weten over een bijbaan naast je studie? Lees dan hier verder.

Lees ook onze andere blogposts:

6 maart 2020

Corona treft horeca

29 oktober 2019

De horecatrends van 2020!

14 oktober 2019

De meest trendy herfstdrankjes van 2019!

7 oktober 2019

Tips: hoe maak je een goede indruk op je eerste werkdag?

Author cab

More posts by cab