Toch altijd weer even die twijfel. Op welke manier hoor ik mijn mes en vork neer te leggen om te laten zien dat ik klaar ben met eten of wanneer hoor ik een vrouw voor te laten gaan? In de volksmond ook wel ‘goede manieren’ genoemd. Binnen de horeca vertalen we deze goede manieren naar het begrip: etiquette. Volgens het woordenboek ‘de kunst van de welgemanierdheid’, oftewel net even iets meer doen dan strikt noodzakelijk is. De toef slagroom op je warme chocolademelk of de scheut jus op de hutspot met worst. Nét dat beetje extra waar je onverwacht mee uit de hoek komt.

Val op en maak indruk op jouw gasten
Nu hoor ik je denken, maar hoe dan? Val op en doe het anders dan de rest! Gastvrijheid staat in het teken van de verwachtingen van de gast waarbij het personeel het visitekaartje is. Het correct indekken van een tafel, het hanteren van tafelmanieren en het bieden van een perfecte service. Op veel manieren maak jij indruk op je gasten!

De basis etiquette regels
Het hanteren van etiquette regels is niet enkel van belang binnen de horeca. Ook in het openbaar, op je werk en onderweg zijn er veel kleine geschreven én ongeschreven regels. Voordat we stappen zetten richting het ‘etiquette proof’ doorlopen van een acht gangen diner houden we het eenvoudig. In het kader van ‘een goed begin is het halve werk’ voorkom jij met onderstaande basis etiquette regels geërgerde blikken van collega’s of medepassagiers.

  • Wacht rustig af tot iedereen zijn gerecht heeft voordat je begint met eten;
  • Leg je telefoon niet op tafel neer, maar leg deze uit het zicht;
  • Gebeld worden aan tafel? Excuseer je even en loop naar buiten;
  • Wees niet hebberig met het opscheppen van je eten;
  • Zet je zonnebril af wanneer je met iemand in gesprek bent;
  • Maak oogcontact met je gesprekspartner;
  • Praat niet met volle mond;
  • Geef tijdens een begroeting altijd een stevige, korte handdruk met de rechterhand;
  • Wees altijd beleefd (goedemorgen, alstublieft, dank u wel);
  • Plaats altijd je voetzolen op de grond zodat deze nooit naar iemand wijzen;
  • Wees punctueel en kom op tijd bij afspraken.

Jezelf betrapt op een regel waarbij je je van geen kwaad bewust was? Vanaf nu weet je beter! Is horeca etiquette echt jouw ding? Maak er je werk van en ga aan de slag bij bij Mise en Place! Bekijk al onze horeca vacatures en vind een vacature bij jou in de buurt!

 

Lees ook onze andere blogposts:

14 december 2018

Let the bells jingle, Santa is coming!

12 december 2018

De basis van etiquette

26 oktober 2018

Een uurtje extra op de klok

25 oktober 2018

Geldtips voor studenten

Lisa

Author Lisa

More posts by Lisa

Leave a Reply

8000 collegas wachten op je! Schrijf je in en verdien ook binnen 3 maanden €10 per uur!
VOORDAT JE GAAT!
8000 collegas wachten op je! Schrijf je in en verdien ook binnen 3 maanden €10 per uur!
SCROLL NIET VERDER...
STOP!
Maar schrijf je in ;)