10 vaktermen die alleen horeca toppers kennen
Lees hieronder 10 vaktermen die alleen in de horeca worden gebruikt!
Lees hieronder 10 vaktermen die alleen in de horeca worden gebruikt!
Thuis, tijdens je studie of tegen je vrienden zeg je meestal iets zonder dat je er al te veel over nadenkt. Het gaat praktisch vanzelf, maar op je werk in gesprek met bijvoorbeeld gasten of je baas denk je meestal langer na voordat je iets zegt. Ook moet je wel eens nadenken wat ze precies bedoelen als ze iets tegen je zeggen. Vaak worden er speciale woorden en vaktermen gebruikt die alleen maar te begrijpen zijn door mensen in dat vak. Lees hieronder 10 vaktermen die alleen in de horeca worden gebruikt!
Blancheren is een kooktechniek waarbij voedsel, meestal groente of fruit, een korte tijd worden gekookt waarna het in koud water wordt ondergedompeld om het alvast een beetje te garen of te reinigen.
Een chafing dish, ook wel warmhoudbak in de volksmond, is een middel om eten warm te houden tijdens het bereiden of serveren van een buffet. Je giet water in de chafing dish. Dit water verwarm je, zodat het heet wordt en begint te stomen. Je plaatst vervolgende de schaal op bak in de chafing dish, zodat het eten warm blijft en smaak behoudt.
Het servies en bestek dat wordt opgedekt voor de gast.
Het afruimen van een tafel volgens vastgestelde richtlijnen.
Een digestief is een drankje dat na de maaltijd gedronken wordt en dat de spijsvertering bevordert. Er zijn een heleboel verschillende dranken die geschonken kunnen worden als digestief. Enkele bekende dranken die geschonken kunnen worden als digestief zijn:
Een snijtechniek voor het in reepjes snijden van groenten of aardappelen.
Zoutvaatje, perpermolen en andere potjes met kruiden die van te voren op tafel worden geplaatst.
Mise en Place omvat het uitvoeren van alle voorbereidende werkzaamheden die met een maaltijd te maken hebben. Denk aan het voorbereiden van de maaltijd, het dekken van de tafels, het klaarzetten van de ménage etc.
Het vlekvrij afdrogen van bestek, servies en glazen, zodat het bestek mooi gaat glanzen en er geen vlekjes meer zitten op het bestek.
Het afhalen/verwijderen van harde “draden” bij groentes zoals bonen en peulen.
Naast deze horeca vaktermen zijn er nog veel meer termen die gebruikt worden in de horeca. Wil jij deze vaktermen leren? Kom dan werken bij Mise en Place. Mise en Place is een horecauitzendbureau die werkzaam is door heel Nederland (en andere landen in Europa). Zo kun je bijvoorbeeld werken bij festivals , concerten, cateraars, voetbalstadions, congrescentra, hotels, restaurants, noem het maar op. Wij leren jou de kneepjes van gastvrijheid en investeren ook graag in jouw persoonlijke ontwikkeling met onze Academy.