EEN GOED DINER KENT ENIGE VOORBEREIDING
De opbouw en aankleding van de locatie
De locatie is geregeld, maar nog lang niet geschikt om een onvergetelijke avond te beleven. Waar begin je met de opbouw van een locatie en de aankleding hiervan? Een sfeerloze en lege ruimte tover je om door middel van:
Tafels en stoelen
Denk je aan een diner, denk je aan tafels en stoelen. Tenzij je specifiek hebt gekozen voor een walking diner, is het plaatsen van voldoende tafels en stoelen een grote must. Hoeveel gasten nemen deel aan het diner? Zorg voor voldoende zitplaatsen om een stoelendans te voorkomen. Afhankelijk van het aantal personen plaats je de tafels in een gewenst patroon. Gemiddeld worden er 8 personen per tafel gerekend. De keuze of je gebruik maakt van een tafelindeling is afhankelijk van het soort diner.
Couvert maken
Nadat de tafels staan en het linnen is gelegd, kunnen de tafels voorzien worden van servies, bestek en glazen. De juiste regels om een tafel in te dekken volgens de etiquette regels lees je terug via onze blog “De etiquetteregels van een ingedekte tafel”.
Decoreren
De stijl van je diner breng je grotendeels aan met de juiste decoratie. Ga je voor een specifieke kleur of thema? Door middel van verschillende decoraties op tafel en in de ruimte geef je je eigen touch aan de avond. Denk hierbij aan bloemen, kandelaars of andere unieke elementen.
De avond soepel laten verlopen
De zaal is klaar, de chef treft alle voorbereidingen en de gasten druppelen binnen. Gastvrijheid begint al direct bij aanvang van het diner. Je gasten warm verwelkomen, naar hun tafel begeleiden en voorzien van de nodige hapjes en drankjes. Hoe zorg je ervoor dat je je gasten op de juiste manier bedient en alles volgens de laatste etiquette regels doet?
Loop met drie borden
Leer met drie borden lopen! Het oogt mooi, het is handig en stiekem is het een must in de horecawereld. Twee borden op de linkerarm en één bord op de rechterarm. Op deze manier kan je perfect de borden bij de gasten inzetten.
Bedien je gasten met de klok mee
Wanneer je een tafel bedient, doe dit dan altijd met de klok mee. Op deze manier is het eenvoudig met meerdere mensen tegelijkertijd je gasten te bedienen.
Zet in vanuit rechts
Zet het eten altijd vanuit rechts in. Zet een stap naar voren met je rechtervoet, zet het bord in, zet een stap terug met je rechtervoet en loop naar de volgende gast.
Ladies first
Bij het opdienen hanteren we altijd de regel ‘ladies first’. Wanneer heel duidelijk is wie de vrouw(en) op leeftijd is, twijfel niet al te lang. Bij twijfel vraag je hier niet naar en bedien je je gasten zoals je dit inschat.
Geen “smakelijk eten”
Zeg nooit “smakelijk eten” tegen de gasten. Dit impliceert dat het eten van de chef niet lekker zou zijn. Een simpele glimlach, zegt vaak meer dan woorden.
Wil je meer weten over een succesvol diner? Ontwikkel je talenten met een flexibele bijbaan in de horeca!
Vacatures