Dit zijn dé horeca trends voor 2018!  

Zoals in elke branche komen en gaan er trends. Zo ook in de horeca. Deze trends variëren van restaurant concepten tot gerechten en drankjes. Veel van deze trends zijn nu “hot” in het buitenland en zullen naar verwachting ook naar Nederland overwaaien. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in de horeca branche?

Pop-up restaurants

Door de leegstand van panden door heel Nederland zijn pop-up restaurants erg in trek. Dit zijn tijdelijke restaurants die voor een bepaalde tijd in een pand zitten en erna weer doorgaan naar een andere locatie. Het is tegenwoordig erg populair en het is een manier om te achterhalen of jouw concept in de smaak valt en waar het concept het beste draait.

Combinatierestaurant: eten en feesten

In 2018 zal het uiteten gaan meer voor het plezier zijn dan een etensbehoefte. Zo groeit de trend waarbij gasten uit eten gaan, wat drinken en zelfs gaan dansen in hetzelfde restaurant. Veel zaken regelen dit al en maken van hun restaurant na het dineren een feestzaal. Een restaurant kan ook met andere dingen worden gecombineerd, bijvoorbeeld als winkel of bezienswaardigheid.

Blending

Wat betreft alcohol, zal wijn erg populair zijn in 2018. De trend heet blending en betekent verschillende druiven mengen om unieke drankjes te krijgen. Het idee is dat het restaurant haar eigen combinaties maakt in overeenstemming met de voorkeuren van haar gasten om een eigen, meer natuurlijke en unieke wijn aan te bieden.

Texturen

Textuur en sensatie was voorgaande jaren ook al belangrijk maar dit zal nog veel populairder worden. Als je het hebt over foodies op Instagram dan zullen gerechten met structuur en sensatie de meeste likes krijgen. Hiermee bedoelen we dat de gerechten die textuur en sensatie veroorzaken bij het proeven vooral succes zullen hebben. Denk aan sauzen en ijsjes met knapperige stukjes, krokante groente, knapperige broodjes uit de oven, drankjes met koolzuureffecten, recepten met meer dan twee lagen van verschillende producten,  pittige ingrediënten die gekriebel veroorzaken etc.

De vierde maaltijd

De gezonde trend heeft ook invloed op de klassieke eettijden. Vaker per dag kleinere porties eten, wordt steeds populairder. Waardoor het schema van ontbijt, lunch en diner nu ook een vierde maaltijd omvat die tussen het ontbijt en de lunch kan plaatsvinden of tussen de lunch en het diner.

All-day!

In steeds meer steden in Nederland zie je dit al terug. Een “all day concept”. Je kunt elk dagdeel terecht bij het restaurant. Zo ga je in de ochtend langs voor een lekker ontbijt en in de avond voor een heerlijk diner.

Niet reserveren

Wanneer je op vakantie bent in Rome, Parijs, Madrid of een andere wereldstad kan je er bijna niet meer omheen. Restaurants waar je niet kunt reserveren, maar moet wachten tot er een tafel vrij is. Toch valt hierin ook een onderscheid te maken. Zo heb je restaurants waar je niet kunt reserveren en vanwege enorme drukte in de rij moet staan wachten. Maar je hebt ook restaurants waar je je naam door geeft en een medewerker een tijdstip zegt waarop je weer terug kunt komen. In ieder geval is het in beide gevallen niet mogelijk om een telefonische reservering te maken.

Speciaalbiertjes

Steeds meer restaurants en andere horecagelegenheden schenken speciaalbiertjes. Vroeger hield het al snel op bij Amstel, Grolsch, Hertog-Jan of Jupiler, maar tegenwoordig kun je in ieder café wel een speciaalbiertje krijgen. De reden hiervoor: je wilt bier met beleving! Daarnaast wordt het verhaal achter het biertje ook steeds belangrijker.

Vegetarische gerechten

Vegetarische gerechten worden steeds populairder. Groentes komen steeds centraler op het bord te liggen en groentes die uit een eigen moestuin komen zijn al helemaal populair. En laten we eerlijk zijn, de gerechten zien er vaak prachtig uit!

Chef’s table

Terug van weggeweest, chef’s table! Een of meerdere tafels die uitzicht hebben op de keuken. Mensen krijgen steeds meer waardering voor het maken van een heerlijke maaltijd en hebben dan ook interesse in hoe de kok te werk gaat. Met een chef’s table heb je hier perfect zicht op. Het enige nadeel hiervan is dat de tafel soms extra geld kost..

By Steyn Nagel

Werken in de horeca?

Vind jij de horeca ook helemaal geweldig? Kom dan werken in de horeca via Mise & Place! Bij Mise en Place vind je een uitgebreid aanbod horeca vacatures door heel Nederland en het mooiste is dat je zelf bepaalt wanneer, waar en met wie je werkt. Of je nou liever overdag, ‘s avonds, in het weekend of doordeweeks wil werken. De keuze is aan jou!

Er zit altijd wel een vestiging bij jou in de buurt. Zie bijvoorbeeld eens:

Bekijk de actuele vacatures en solliciteer vandaag nog!

Author cab

More posts by cab