De 7 gouden tips over personeel in de horeca – Wouter Verkerk
Als ondernemers en bedrijfsleiders me vragen of ik nog ‘een gouden tip’ heb om aan goed personeel te komen in de horeca, zeg ik altijd ja
Als ondernemers en bedrijfsleiders me vragen of ik nog ‘een gouden tip’ heb om aan goed personeel te komen in de horeca, zeg ik altijd ja
Het is de enige echte oplossing: Zorg dat mensen niet bij je weg gaan!
Dat is de meest effectieve manier. Vaak reageren mensen teleurgesteld. Alsof ze echt hadden verwacht dat ik had gezegd: ‘Ja tegen niemand zeggen hoor, maar op de Dorpstraat nummer 35 wonen negen studentes rechten van 20 jaar, bloedmooi, veel ervaring, goede komaf en zeer bereid voor €6,50 per uur voor je aan de slag te gaan.’
Goed voor mensen zorgen, ook als dat jou zelf af en toe even niet goed uitkomt. Sommige ondernemers besparen iedere dag een paar tientjes door bij rustige periodes in de dag even een paar mensen ‘op stand-by’ te zetten. (Je leest het goed: ‘Ga jij even onbetaald op de bank zitten totdat ik je weer nodig heb..’ Alsof mensen bij een rustige maand ook minder geld nodig hebben voor huur en boodschappen.) Vervolgens lopen die medewerkers weg bij zoveel gekkigheid en betalen die zelfde ondernemers zo 1000 euro aan wervings-, administratie- inwerk- en opleidingskosten.
‘Maar ik ben echt heel erg goed voor mijn mensen hoor!’ Is dat echt zo, vraag ik dan, want ik merk er weinig van in het uur dat ik hier ben… Ik zou zeggen: Doe Gewoon Eens Aardig! Probeer van ‘aardig zijn tegen mensen om je heen’ bedrijfscultuur te maken. Dus tegen medewerkers en tegen gasten. Dat maakt alles in een gastvrij bedrijf veel minder ingewikkeld.
Door: Wouter Verkerk
Bron: https://wouterverkerk.nl/gastvrijheid/de-7-gouden-tips-personeel/
Wouters boeken zijn te koop op www.horecabo.nl