Een zestien delig bestek prachtig ingedekt op een wit, linnen tafelkleed. Krijg je het er al warm van? Het bijwonen van een formeel diner kan voor een eerste keer misschien ietwat ongemakkelijk aanvoelen, maar wanneer je eenmaal bekend bent met de logica achter al dit glinsterende bestek levert dit geen enkel probleem meer op. Een botermesje, vislepel of gevouwen servet. Nu je een stap verder bent met de algemene etiquette regels (lees onze blog over algemene etiquette regels) helpen wij je een handje met de logica achter de etiquetteregels van een ingedekte tafel!

Soorten bestek

Heb je gekozen voor een voor, hoofd én nagerecht? Dan is de kans groot dat al je ingedekte bestek een handige functie heeft. Zie het als gereedschap dat je nodig hebt om op een nette manier je diner te doorlopen. Het bestek wordt op de plaats neergelegd, waar je het bestek in de hand neemt. Het mes is te vinden aan de rechterkant, vork aan de linkerkant en lepel tevens aan de rechterzijde. De kans is groot dat je niet één, maar twee of meer vorken en messen naast je bord hebt liggen. Wanneer dit het geval is, dien je altijd te beginnen met het buitenste bestek. De messen, vorken en/of lepels van kleiner formaat zijn bedoeld voor het voorgerecht en die aan de bovenkant van je bord voor het nagerecht.

Positie

Ben je klaar met eten? Leg dan je soeplepel, theelepel en dessertlepel aan de rand van je bord of schotel. Let erop dat je deze nooit aan in je kom of kopje laat staan. Het mes en de vork dien je in de tien over tien positie op je bord neer te leggen. Beeld je hierbij de wijzers van de klok aan die op tien over tien staan. Hierbij is het van belang de tanden van de vork altijd naar beneden te positioneren met het mes aan de rechterkant hiervan.

Er is één uitzondering waarbij met de vork in de rechterhand en de lepel in de linkerhand gegeten mag worden, spaghetti! Omdat je spaghetti eten a la ‘Lady and the Vagebond’ misschien iets wat te heftig is… De voornaamste regel bij de etiquetteregels in de horeca: laat de grote hoeveelheid aan bestek vooral geen reden zijn om in paniek te raken!

Is de horeca helemaal jouw ding? Maak er je werk van en ga aan de slag bij Mise en Place! Bekijk al onze horeca vacatures en vind een vacature bij jou in de buurt.

Lees ook onze andere blogposts:

6 maart 2020

Corona treft horeca

29 oktober 2019

De horecatrends van 2020!

14 oktober 2019

De meest trendy herfstdrankjes van 2019!

7 oktober 2019

Tips: hoe maak je een goede indruk op je eerste werkdag?

Author cab

More posts by cab