Na school kom ik thuis, eet ik snel iets, ga naar de sportschool, werk ik verder aan mijn project én wil het liefst nog iets drinken met vrienden. Wie houd ik voor de gek? Ik krijg dit nooit gecombineerd! Herkenbaar? Lees dan snel verder en leer hoe je de meester van tijd kan worden!

Wat is Time Management?

Time Management is het proces van plannen en uitoefenen van bewuste controle over de tijd, besteed aan specifieke activiteiten, vooral om de effectiviteit, efficiëntie en productiviteit te verhogen… Bedankt Wikipedia, maar wat is het nu echt?

Time Management is een tool die je helpt om het meeste uit je dag te halen. Het helpt je om geen enkele minuut van de dag te verspillen, al je taken af te krijgen en je doelen te bereiken. Met andere woorden: zeg maar dag tegen overbodige stress! Je wilt natuurlijk je vrijheid niet opgeven en de spontaniteit in je leven behouden… Dat kan! Wanneer je onderstaande tips op je leven toepast, wordt je leven alleen maar gemakkelijker.

Tip 1: Gebruik een agenda
Of je nu fan bent van een digitale agenda of van een fysieke agenda, geen probleem zolang je er maar een gebruikt! Door een agenda te gebruiken, vergeet je (hopelijk) nooit meer een afspraak en is te laat komen nog maar een kleine kans. Je plant je dag gestructureerd in en krijgt zo een goed beeld over je beschikbare tijd. Wanneer je liever met een fysieke agenda werkt, is het handig te werken met markeerstiften en blokken om het overzicht te bewaren.

Tip 2: Doelen en prioriteiten
Stel grote doelen voor jezelf op. Deze doelen zijn op te splitsen in kleinere doelen die je helpen de vooruitgang op te volgen. Door dagelijks een kleiner doel op te stellen, werk je geleidelijk aan het grote doel. Stel hierbij ook de juiste prioriteiten. Wanneer je weet welke zaken het belangrijkst voor jou zijn, wordt time management direct een stuk gemakkelijker!

Tip 3: Without enough sleep, we all become tall two-year-olds
Creëer een vast slaapritme. Ga elke avond rond dezelfde tijd slapen en sta iedere morgen op ook weer op ongeveer hetzelfde tijdstip op. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk, maar probeer zoveel mogelijk in een vast ritme te blijven. Zo is je lichaam uitgerust, je geest scherp en je humeur goed!

Tip 4: Wees flexibel
Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Sla niet in paniek als je schema uitloopt of als je de sportschool, muziekschool of kroeg een keertje moet overslaan. Time Management zou een flexibele tool moeten zijn. Bepaal de prioriteiten, werk ze tijdig af en geniet van je vrije tijd. Als dit één dag niet lukt, dan start je de volgende dag gewoon opnieuw met goede moed!

Voordelen

Waarom zou je nu eigenlijk aan Time Management doen?

  • Het zorgt voor minder stress;
  • Het zorgt voor betere efficiëntie;
  • Het is prettiger voor anderen, zij weten wat hun te wachten staat;
  • Je leert prioriteiten stellen;
  • Het leert je om realistisch activiteiten te plannen.

Vind je dit artikel interessant? Wil jij ook handige life skills zoals deze beheersen? Dat kan! Bij Mise en Place focussen wij ons op jouw talent! Wij helpen jou om je talenten te ontwikkelen en handige skills aan te leren die je voorbereiden op het leven. Heb je interesse? Kijk dan rustig verder op onze website.

Lees ook onze andere blogposts:

6 maart 2020

Corona treft horeca

29 oktober 2019

De horecatrends van 2020!

14 oktober 2019

De meest trendy herfstdrankjes van 2019!

7 oktober 2019

Tips: hoe maak je een goede indruk op je eerste werkdag?

Author cab

More posts by cab